in , , , , , , , , ,

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Ο ρόλος του «λαγού» στην πολιτική!

Σε κρίσιμες πολιτικές «κούρσες», παρατηρείται το «φαινόμενο του λαγού». Πολιτικές προσωπικότητες που αναλαμβάνουν καίριους ρόλους για την επίτευξη «ξένων» επιδιώξεων.

Στην πολιτική, οι «πολιτικοί λαγοί» βγαίνουν πάντα μπροστά, με πρόγραμμα και κατόπιν συμφωνίας, έχουν βαθιά συνειδητοποιήσει τον ρόλο τους, γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, αλλά λίγο πριν από το φίνις, την «κάνουν» με ψιλά πηδηματάκια ή και μεγάλα άλματα, όπως ένας λαγός, που προσπαθεί να ξεφύγει από το όπλο του κυνηγού ή τα φώτα που τον τυφλώνουν!

Ο «πολιτικός λαγός» δεν χρησιμοποιείται μόνο σε κρίσιμες περιόδους «κούρσας» εκλογής αρχηγού κόμματος, όπου μπορεί να ακολουθήσει ακόμη και ανήθικες πρακτικές, για την εξουδετέρωση εσωκομματικών αντιπάλων, αλλά και σε δολοφονίες χαρακτήρων, όταν χρειαστεί. Κάνει προεκλογική καμπάνια σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα. Δεκανίκι στον δεύτερο γύρο.

Είναι πολύ αναγκαία η ύπαρξη του «πολιτικού λαγού» για την επιβίωση και τη μακροημέρευση και ενός κόμματος εξουσίας αλλά και της αντιπολίτευσης.

Ένας «πολιτικός λαγός», σχεδόν πάντα, «φυτρώνει εκεί που τον σπέρνουν», ιδιαίτερα από ένα κυβερνών κόμμα, για να διαφωνήσει έντονα και με θόρυβο για κάποια κυβερνητική απόφαση ή νομοσχέδιο, που πρόκειται να κατατεθεί, και με τη σκληρή κριτική του να δείχνει ότι αναγκάζει το κυβερνών κόμμα να διορθώσει τις ατέλειές του, μετρώντας παράλληλα και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Κι όλα αυτά χάριν του «πολιτικού λαγού», που έβγαλε το πρόβλημα και στη συνέχεια αποσύρθηκε στο λαγούμι του, στη φωλιά του.

Και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Κι αν κάποια στιγμή θεωρηθούν οι «πολιτικοί λαγοί» ως γραφικοί φωνακλάδες, αντιρρησίες κυβερνητικών επιλογών και νομοσχεδίων, δείχνουν κατανόηση περιμένοντας την επιβράβευση από τον αρχηγό της παράταξης για τον ρόλο τους ως πετυχημένοι «πολιτικοί λαγοί». Άλλωστε περιμένουν και τα «πετραχήλια», τη νόμιμη αμοιβή, κάποιο αξίωμα.

Σε πολιτικές «κούρσες», με πλήθος υποψηφίων, για την ανάδειξη αρχηγού κόμματος, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι του ενός «πολιτικοί λαγοί», φυσικά ύστερα από τις συμφωνίες που έχουν γίνει για την επόμενη μέρα.

Ο «πολιτικός λαγός» θα δουλέψει με τον συμφωνηθέντα τρόπο, περιορίζοντας τον αριθμό των ψήφων στα αντίπαλα στρατόπεδα, βοηθώντας παράλληλα και ψυχολογικά τον εντολέα του. Φυσικά, τίποτα δεν αποκλείει ο «πολιτικός λαγός» να ξεστρατίσει και να αποφασίσει να τερματίσει και να κερδίσει και την «κούρσα»!

Το δύσκολο για να χρησιμοποιηθεί ένα πολιτικός ως «λαγός» είναι ότι πρέπει να τον εμπιστεύονται. Να είναι αξιόπιστος, δοκιμασμένος κάποια άλλη στιγμή στον ίδιο ρόλο και να «μιλάει» προσεκτικά, ώστε να μην «καρφωθεί» σε κάποια συζήτηση με δημοσιογράφους.

Ζούμε σε έναν πρωτόγνωρο πολιτικό αστερισμό. Οι περισσότεροι πολιτικοί μας χαρακτηρίζονται ως ψυχροί επαγγελματίες της πολιτικής, με μοναδικό κίνητρο τις πλούσιες παροχές της θέσης. Οι πολίτες και το κοινωνικό συμφέρον έρχονται σε δεύτερη θέση, ενώ σημασία και πρωτεύοντα ρόλο παίζει το συμφέρον της ηγεσίας, που μεταφράζεται και ως ατομικό συμφέρον.

Αποτέλεσμα, οι «λαγοί» να είναι περισσότεροι από τους κυνηγούς και τα «πετραχήλια» να περιμένουν να απονεμηθούν στους πιο αποτελεσματικούς «λαγούς»!

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Written by admin

«Αν δεν μάθουμε, δεν θα πάμε μπροστά».

Σοκ στο Hollywood για τη σπάνια ασθένεια του Μπραντ Πιτ – Δεν μπορεί να αναγνωρίσει τους οικείους του