in , , ,

Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν

Τριάντα περιβαλλοντικές οργανώσεις και σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρούν στις «αυστηρές κλαδεύσεις» που γίνονται από εργολάβο και αφήνουν τα δέντρα της πρωτεύουσας μόνο με τον κορμό. ● Η δημοτική αρχή δεν είχε τεκμηριωμένες απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχεται.

Αθηναίοι φωνάζουν για καταστροφική κλάδευση των δέντρων της πόλης. Ομοίως και 30 περιβαλλοντικές οργανώσεις, που περιγράφουν τις κλαδεύσεις που γίνονται από εργολάβο του Δήμου Αθηναίων ως εξής: «Τα δέντρα κλαδεύονται με τρόπο τόσο δραστικό, που απομένει σχεδόν μόνο ο κορμός».

Η Διεύθυνση Πρασίνου του δήμου βγαίνει να διευκρινίσει ότι πρόκειται για «αυστηρό κλάδεμα» που «εγγυάται την επιβίωση και την υγιή ανάπτυξη των δέντρων της πρωτεύουσας». Και οι εργαζόμενοι του δήμου όχι μόνο δηλώνουν έκπληκτοι από τη «γεμάτη αναλήθειες» ανακοίνωση της Διεύθυνσης για τις «άστοχες φετινές κλαδεύσεις», αλλά καταγγέλλουν και προσπάθεια απαξίωσης της υπηρεσίας Πρασίνου και μάλιστα δηλώνουν έτοιμοι για «αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Διεύθυνσης».

Αν κάποιος αναζητούσε τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όσα ερωτήματα εγείρονται από τα παραπάνω γεγονότα, θα απογοητεύτηκε πλήρως παρακολουθώντας τη σχετική συζήτηση στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου: η δημοτική αρχή αποπροσανατόλισε τη συζήτηση αραδιάζοντας ένα προφορικό «αρχείο excel» με ποσοτικά στοιχεία επί παντός επιστητού και ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης απαντούσε στην αντιπολίτευση με ατάκες τύπου: «δεν υπάρχει αριστερός και δεξιός τρόπος κλαδέματος»…

Τριετής σύμβαση

Οι κλαδεύσεις που γίνονται στην πόλη –από την εταιρεία Unison, στο πλαίσιο τριετούς σύμβασης για υπηρεσίες πρασίνου προϋπολογισμού περίπου 35 εκατ. ευρώ– έχουν συναντήσει πρωτοφανείς ομολογουμένως αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για «κλαδεύσεις-καρατομήσεις» δέντρων, με λάθος κοπές, σε λάθος χρονικές περιόδους (ανθοφορίας και φωλεοποίησης πουλιών), που θα επιφέρουν περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο.

Απαντώντας στα παραπάνω στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου, Δ. Κυριακάκης, μίλησε για «ανάγκη αυστηρών κλαδεμάτων» στην Αθήνα, λέγοντας ότι επί 8-9 χρόνια ουσιαστικά δεν εφαρμοζόταν σχέδιο κλάδευσης λόγω έλλειψης πόρων. Αντέτεινε ότι ο φετινός χειμώνας μετακύλισε τον χρόνο των κλαδεμάτων και ενημέρωσε ότι από του χρόνου «μπαίνουμε σε μια κανονικότητα» όπου δεν θα χρειαστούν ξανά αυστηρά κλαδέματα που «όντως προκαλούν κάποιες ζημιές στα δέντρα»!

Μέρος των αυστηρών κλαδεύσεων αποδόθηκε από τον κ. Κυριακάκη και στην παρουσία εντόμων, αλλά και σε κλαδεύσεις «που δεν τις έχει ανάγκη το δέντρο, αλλά η πόλη», π.χ. σε εναέρια δίκτυα, οδική σήμανση κ.λπ. Πέρα από την παραδοχή του κ. Κυριακάκη για τις ζημιές που προκαλούν οι αυστηρές κλαδεύσεις, σχολιάστηκε επίσης η αναφορά του περί «άναρχης» φύτευσης στα πεζοδρόμια της πόλης (υπολόγισε σε 92.000 τα δέντρα στα αθηναϊκά πεζοδρόμια), που παρότι είναι «λάθος» ως στρατηγική, αποτελεί «ευτύχημα» για το πράσινο της πόλης!

«Αρα, μας είπε ότι το κλάδεμα που γίνεται δεν μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες της πόλης εν μέσω κλιματικής αλλαγής», σχολίασε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ν. Ηλιόπουλος. Οι απαντήσεις του κ. Κυριακίδη απέναντι στις αντιδράσεις ήταν και οι μόνες που μπορούσαν να γίνουν κατανοητές από έναν θεατή της συνεδρίασης.

Οδός 3ης Σεπτεμβρίου και οδός ΣτουρνάρηΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Με έναν τρόπο που παραπέμπει στην ανάγνωση ενός πολυσέλιδου αρχείου excel γεμάτου αριθμούς, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Χρ. Τεντόμας, παρουσίασε ένα σύνολο στοιχείων για κλαδεύσεις, φυτεύσεις, έως και… παγκάκια, καθιστώντας αδύνατο να γίνει κατανοητό κάτι πέρα από ονόματα δρόμων και αριθμούς.

Ποιο ήταν το συμπέρασμα για το ισοζύγιο κλαδεμάτων και πρασίνου; «Πάντως δεν είναι όπως ο θόρυβος που υπάρχει από κάποιους που φωνάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ήταν λίγο-πολύ η απάντηση της δημοτικής αρχής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την αρχή της ανάγνωσης των αριθμητικών δεδομένων ο κ. Τεντόμας διεκόπη, με τον επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι Εσύ» να του επισημαίνει: «Κύριε αντιδήμαρχε, δεν μπορεί να σας παρακολουθήσει κανείς». Ο Π. Γερουλάνος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι θέλησε να συσκοτίσει την πραγματική κατάσταση μέσω της υπερπληροφόρησης των αριθμών, ενώ στο τέλος την προειδοποίησε ότι «εφόσον επιλέξατε αυτήν τη στρατηγική, έστω ένα ψέμα να βρεθεί, θα καταρρεύσει όλο το αφήγημά σας».

Καμία απάντηση

Κάνοντας λόγο για ασυδοσία από πλευράς του εργολάβου, η «Ανοιχτή Πόλη» ζήτησε να επιβληθούν σε βάρος του ρήτρες που προβλέπονται στη σύμβαση. Εστιάζοντας σε γραπτή αναφορά του κ. Κυριακίδη για προσωπικό που δεν ανανεώνεται στην υπηρεσία η οποία «έχει φτάσει στα όριά της», «Ανοιχτή Πόλη» και «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησαν από τον δήμαρχο να παρουσιάσει σχέδιο προσλήψεων στην υπηρεσία, χωρίς να πάρουν απάντηση.

Ομοίως, καμία απάντηση δεν δόθηκε σε όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι στην εργολαβία ζητάνε τεχνική βοήθεια από τους κηπουρούς του δήμου, η δημοτική υπηρεσία Πρασίνου διαθέτει νέα οχήματα «πολύ πιο σύγχρονα από τα αντίστοιχα του εργολάβου», ενώ η υπηρεσία «υποβαθμίζεται σκόπιμα με έλλειψη εργαλείων, προσωπικού, με υποβάθμιση ή απομάκρυνση έμπειρων στελεχών της, με λάθος ή αχρείαστες εργολαβίες, όπως του Εθνικού Κήπου».

● Συμβολική δεντροφύτευση στο Αλσος Ιλισίων, που αποφασίστηκε στη διάρκεια συγκέντρωσης περιοίκων, προγραμματίζεται για αύριο, Σάββατο (12.00). Η πρωτοβουλία «αποτελεί μια δυναμική απάντηση στην αδιαφορία της διοίκησης του Δήμου Αθήνας να φυτευθούν τα δέντρα που καταστράφηκαν πριν από έναν και πλέον χρόνο με την κακοκαιρία “Μήδεια” και πρόσφατα με τον χιονιά “Ελπίδα”», τονίζουν ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ιλισός» και η Επιτροπή Πρασίνου για το Αλσος Ιλισίων.

https://www.efsyn.gr/

Written by admin

Ένας δρόμος 3,5 χιλιομέτρων που ανήκει σε δύο δήμους, γεμάτος λακκούβες!

«Βρε νούμερα ασχολείστε με το αν έχω γκόμενα;»