in ,

Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας διαψεύδει τους στρατιώτες του για την «ακατανόητη» επίθεση που κατήγγειλαν

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση προχώρησε σήμερα (7.11.2022) το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, διαψεύδοντας τους ίδιους τους στρατιώτες του. Μια ομάδα Ρώσων πεζοναυτών κατήγγειλε ότι έχασε εκατοντάδες άνδρες και εξοπλισμό σε μια ανώφελη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Οι πεζοναύτες της 155ης ταξιαρχίας του Στόλου του Ειρηνικού της Ρωσίας έστειλαν την επιστολή στο υπουργείο Άμυνας, καταγγέλλοντας αυτές τις αναίτιες απώλειες. «Ως αποτέλεσμα της “προσεκτικά” σχεδιασμένης επίθεσης από τους “σπουδαίους στρατηγούς”, περίπου 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αγνοούνται μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών. (Και) χάσαμε τον μισό εξοπλισμό μας», αναφερόταν μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Τα μέλη της ταξιαρχίας αυτής διαμαρτυρήθηκαν ότι ρίχθηκαν σε μια «ακατανόητη» επίθεση ενάντια στις ουκρανικές δυνάμεις νοτιοδυτικά του Ντονέτσκ, με το υπουργείο να τους απαντάει ότι αυτά που καταγγέλλουν «απέχουν πολύ».

Το κείμενο δημοσιεύτηκε από το Gray Zone, ένα δημοφιλές στρατιωτικό ιστολόγιο, και στο «The Insider». Η επιστολή απευθυνόταν στον Όλεγκ Κοζεμιάκο, κυβερνήτη της ανατολικής περιφέρειας Πριμορσκί, χιλιάδες μίλια μακριά από την Ουκρανία, όπου εδρεύει η μονάδα.

Ο Κοζεμιάκο εμφανίστηκε να παραδέχεται ότι η επιστολή είναι γνήσια, αλλά υποστήριξε ότι το μέγεθος των πραγματικών απωλειών που αναφέρουν οι συντάκτες της επιστολής είναι παραφουσκωμένο.

«Επικοινωνήσαμε με τους διοικητές. Ναι, υπήρχαν απώλειες, σημειώθηκαν σφοδρές μάχες, αλλά αυτές απέχουν πολύ από όσα γράφονται σε αυτήν την επιστολή», είπε σε δηλώσεις που έκανε σε ένα βίντεο που ανέβασε στο κανάλι του στο Telegram.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η μονάδα πεζοναυτών υπέστη «μεγάλο αριθμό άσκοπων απωλειών σε ανθρώπους και εξοπλισμό».

Αντιθέτως, μέσα σε χρονικό διάστημα 10 ημερών (η μονάδα) προχώρησε 5 χιλιόμετρα σε αμυντικές θέσεις της Ουκρανίας, ανέφερε το υπουργείο. Στην ανακοίνωση διαψεύδεται συγκεκριμένα ότι οι διοικητές της ταξιαρχίας επέδειξαν ανικανότητα.

«Λόγω των δεξιοτήτων των διοικητών των μονάδων, οι απώλειες πεζοναυτών για τη δεδομένη περίοδο δεν ξεπερνούν το 1% της μάχιμης δύναμης και το 7% των τραυματιών, σημαντικό μέρος των οποίων έχει ήδη επιστρέψει στα καθήκοντά του», αναφέρεται.

Η σπάνια τέτοιου τύπου διάψευση από το ρωσικό ΥΠΑΝ υποδηλώνει ότι οι αναφερθείσες απώλειες άγγιξαν μια ευαίσθητη χορδή κατά τον ένατο μήνα πολέμου στην Ουκρανία, την ώρα που ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση σε μερικώς κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας που η Μόσχα έχει ανακηρύξει ως δικό της έδαφος – ενέργειες που καταγγέλθηκαν ως παράνομες από το Κίεβο, τις χώρες της Δύσης και τις περισσότερες χώρες των Ηνωμένων Εθνών.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ, ορισμένοι από τους οποίους έχουν κοινό μισό εκατομμύριο ή περισσότερο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν γίνει ολοένα και πιο επικριτικοί για τις αποτυχίες στρατηγών της Μόσχας από τότε που η Ουκρανία ανακατέλαβε μεγάλα τμήματα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας τον Σεπτέμβριο.

Η επιστολή από τη μονάδα πεζοναυτών επέκρινε ονομαστικά διοικητές, χαρακτηρίζοντάς τους μετριότητες που αντιμετωπίζουν τους άνδρες τους σαν «κρέας» και ενδιαφέρονται μόνο να προωθήσουν τις δικιές τους καριέρες.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Κοζεμιάκο είπε ότι έστειλε υλικό στη στρατιωτική εισαγγελία για περαιτέρω εξέταση.

«Σε συνθήκες πολέμου πληροφοριών, οποιαδήποτε δημοσίευση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρειάζεται έλεγχο. Είμαι σίγουρος ότι σε κάθε περίπτωση θα αναλυθεί η κατάσταση και οι αρμόδιες αρχές θα δώσουν την εκτίμησή τους», κατέληξε.

πηγή: www.newsit.gr

Καινοτομία στη φροντίδα: Εκπαίδευση ζώων για θεραπεία ασθενών

Γιάννης Στάνκογλου: Τι απάντησε για το ενδεχόμενο να εμφανιστεί η Βανδή στο «Αυτή η νύχτα μένει»