in , , ,

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε σοκολάτα κάθε μέρα;

Δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς σοκολάτα; Πολλές μελέτες δείχνουν ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μιας και η κατανάλωσή της φαίνεται να έχει αρκετά οφέλη για τον οργανισμό. Στον αντίποδα, άλλες έρευνες αναδεικνύουν περισσότερο τις αρνητικές επιπτώσεις.

Προτού, όμως, τα δούμε όλα αναλυτικά, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε το εξής: Η λευκή σοκολάτα, η σοκολάτα γάλακτος και η υγείας έχουν διαφορετική σύσταση, επομένως και διαφορετικό διατροφικό προφίλ.

Γενικά, η σοκολάτα υγείας και η γάλακτος που περιέχουν κακάο θεωρούνται μία καλύτερη επιλογή από τη λευκή σοκολάτα η οποία περιέχει βούτυρο κακάο.

Τι δείχνουν, λοιπόν, οι έρευνες για την καθημερινή κατανάλωση της σοκολάτας;

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικών που υπάρχει σε συγκεκριμένα τρόφιμα όπως το τσάι, τα μούρα, τα φυλλώδη λαχανικά και το κρασί. Τα φλαβονοειδή έχουν διάφορα οφέλη για τον οργανισμό και μεταξύ αυτών η ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα του 2018 έδειξε ότι η κατανάλωση μία φυσιολογικής ποσότητας σοκολάτας κάθε 1-2 μέρες βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς ακόμα περισσότερες σχετικές έρευνες πρέπει να γίνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο, έχει και μεγαλύτερη ποσότητα φλαβονοειδών.

mauri-sokolata.jpg
Μειώνει τον πόνο της περιόδου

Η μαύρη σοκολάτα έχει επίσης περισσότερο μαγνήσιο: 50 γραμμάρια μαγνησίου έχουν 114 mg μαγνησίου που είναι περίπου το 35% την ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητα για τις ενήλικες γυναίκες.

Το μαγνήσιο βοηθά στην χαλάρωση των μυών και ανακουφίζει από τον πόνο στη μήτρα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients το 2020 αναφέρει ότι για αυτό ενδεχομένως πολλές γυναίκες έχουν λιγούρα για κάτι γλυκό στην περίοδό τους.

Αυξάνει τα επίπεδα του σιδήρου

Τα ποσοστά της αναιμίας σημειώνουν άνοδο, ααναφέρει το περιοδικό Journal of Nutrition και σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κλασικά συμπτώματα είναι η κόπωση, η αδυναμία και τα εύθραυστα νύχια. Τα καλά νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας είναι ότι η μαύρη σοκολάτα θεωρείται καλή πηγή σιδήρου.

Μια μερίδα 50 γραμμαρίων περιέχει 6 mg σιδήρου. Οι γυναίκες ηλικίας 19 έως 50 ετών χρειάζονται 18 mg σιδήρου την ημέρα, συνεπώς η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι ένας νόστιμος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου. Η σοκολάτα γάλακτος από την άλλη πιερέχει μόνο 1 mg σιδήρου ανά 50 γραμμάρια.

sokolata-gluko.jpg
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Tetiana Bykovets

Κάνει καλό στην εγκεφαλική λειτουργία

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019 στο Nutrients έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας για 30 μέρες βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων, κάτι που οι ερευνητές το αποδίδουν στις μεθυλξανθίνες της μαύρης σοκολάτας, οι οποίες περιλαμβάνουν θεοβρωμίνη και καφεΐνη.

Τα αρνητικά
Φυσικά δεν υπάρχουν μόνο θετικά από την κατανάλωση σοκολάτας σε καθημερινό επίπεδο. Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν και αρνητικά τα οποία καλό είναι να έχετε υπόψη.

Αυξάνει τον κίνδυνο για χοληστερόλη

Η λευκή σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων σχετίζεται με υψηλή χοληστερόλη και τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μία ράβδος σοκολάτας γάλακτος περιέχει περίπου 22 γραμμάρια πρόσθετα σάκχαρα και 8 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, ενώ μία ράβδος λευκής σοκολάτας, αντίστοιχα, περιέχει 25 γραμμάρια πρόσθετα σάκχαρα και 16,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Έχει σαν αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση συγκεκριμένων μετάλλων

Μελέτη του 2022 από την Consumer Reports έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για ενήλικες, παιδιά και εγκύους. Οι ερευνητές μελέτησαν 28 δημοφιλείς μάρκες μαύρης σοκολάτας και διαπίστωσαν ότι οι 23 περιείχαν επίπεδα μολύβδου και καδμίου αρκετά υψηλά ώστε να θεωρηθούν επικίνδυνα όταν καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Η κατανάλωση αυτών των βαρέων μετάλλων μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά προβλήματα, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, υπέρταση και νεφρική ανεπάρκεια σε ενήλικες και παιδιά.

Survivor –«Βόμβα» από Χαμπέρη: Είναι άδικο να έχει ταπεράκια,να κάνει παραγγελία στέλνοντας γράμματα

Α. Tσίπρας: Προϋπόθεση της πολιτικής αλλαγής είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ