Το Κατάρ σχεδιάζει να εγκαταστήσει ξανά ένα γλυπτό που απαθανατίζει τον Γαλλοαλγερινό ποδοσφαιριστή Ζινεντίν Ζιντάν να ρίχνει κουτουλιά στον Ιταλό Μάρκο Ματεράτσι κατά τη διάρκεια του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, το οποίο είχε αποσυρθεί το 2013 εν μέσω εγχώριων αντιδράσεων, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής των Μουσείων του Κατάρ.
Το μπρούτζινο έργο ύψους 5 μέτρων που ονομάζεται «Coup de tête» αποσύρθηκε λίγες μέρες μετά την αποκάλυψή του, αφού άνθρωποι στη συντηρητική μουσουλμανική χώρα το επέκριναν για προώθηση της ειδωλολατρίας και άλλοι είπαν ότι ενθάρρυνε τη βία.
“Η εξέλιξη συμβαίνει στις κοινωνίες. Χρειάζεται χρόνος και οι άνθρωποι μπορεί να επικρίνουν κάτι για να ξεκινήσουν, αλλά μετά το καταλαβαίνουν και το συνηθίζουν“, δήλωσε η πρόεδρος των Μουσείων του Κατάρ Sheikha al-Mayassa al-Thani, η οποία είναι αδελφή του κυβερνώντος εμίρη του Κατάρ.
Είπε ότι η αρχική τοποθεσία στο παραλιακό διάζωμα της πρωτεύουσας “δεν ήταν σωστή” και ότι το γλυπτό θα τοποθετηθεί εκ νέου σε ένα νέο αθλητικό μουσείο στη Ντόχα, η οποία θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου 2022 φέτος.
Μερικοί συντηρητικοί μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι οι καλλιτεχνικές απεικονίσεις ανθρώπινων μορφών θα πρέπει να απαγορευθούν για να αποφευχθεί η ειδωλολατρία. Αν και τα αγάλματα εκτίθενται δημόσια σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, είναι λιγότερο συνηθισμένα στον Αραβικό Κόλπο.
Το γλυπτό του Αλγερινής καταγωγής Γάλλου καλλιτέχνη Adel Abdessemed απεικονίζει τη στιγμή της παράτασης στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, όταν ο Ζιντάν χτύπησε με το κεφάλι τον Ιταλό Μάρκο Ματεράτσι. Ο Ζιντάν αποβλήθηκε και η Ιταλία κέρδισε τη Γαλλία στα πέναλτι.
Η Αλ-Μαγιάσα είπε στους δημοσιογράφους ότι στόχος της προβολής του έργου ήταν να προωθήσει συζητήσεις σχετικά με το “άγχος στους αθλητές…και τη σημασία της αντιμετώπισης ζητημάτων ψυχικής υγείας”.
“Ο Ζιντάν είναι μεγάλος φίλος του Κατάρ. Και είναι ένα εξαιρετικό πρότυπο για τον αραβικό κόσμο“, είπε. “Η τέχνη, όπως και ο,τιδήποτε άλλο, είναι θέμα γούστου. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους“.
Το γλυπτό δεν ήταν το μόνο που προκάλεσε διαμάχες στη Ντόχα. Μια σειρά από 14 γιγάντια χάλκινα που απεικονίζουν την κύηση ενός εμβρύου, που αποκαλύφθηκε σε ένα μαιευτήριο το 2013, κρύφτηκε πίσω από γιγάντια ξύλινα αποθησαυρίσματα προτού αφαιρεθούν το 2018.