in , , , ,

H Disney και το κυνήγι του copyright

Το «Steamboat Willie» που σύστησε στον κόσμο τον Μίκι Μάους σύντομα θα χάσει τους περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας του. Τι σημαίνει αυτό για ένα από τα πλέον αυστηρά brands σε ζητήματα copyright;

Το 1928 ένα χαριτωμένο ποντίκι με μακριά μουσούδα και ουρά φόρεσε σορτσάκι και ναυτικό καπέλο και έπιασε το τιμόνι ενός πλοίου. Στην πορεία του αυτή ως καπετάνιος του πλοίου συναντάει και μια θηλυκή ποντικίνα, με μακριές βλεφαρίδες και ένα λουλούδι στα μαλλιά, γίνεται πειραχτήρι με μία γάτα, ενώ κάνει μία χήνα…τρομπόνι και παίζει μουσική. 

Το ποντίκι λέγεται Μίκι Μάους, το πλοίο που οδηγεί «Steamboat Willie» και όλα αυτά συνέβησαν στο ομώνυμο σχεδόν 8λεπτο ασπρόμαυρο animation που δημιούργησε ένας άγνωστος τότε στο ευρύ κοινό 27χρονος ονόματι Γουόλτ Ντίσνεϊ. Ο κόσμος μόλις είχε γνωρίσει αυτόν που θα γινόταν ο πιο γνωστός ποντικός στον κόσμο, μια φιγούρα πιο αναγνωρίσιμη και από αυτήν του Άγιου Βασίλη, όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Και μαζί, το σύμπαν της Disney, έναν απίστευτο κόσμο φαντασίας αλλά και, για να μην ξεχνιόμαστε, μια τεράστια επιχείρηση. 

Το «Steamboat Willie» από το οποίο ξεκίνησαν όλα, σύντομα πρόκειται να χάσει τους περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας του στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και μερικές ακόμα χώρες. Αυτό σημαίνει πως το μικρού μήκους animation θα μπορεί να προβληθεί χωρίς την άδεια της Disney και πως ο καθένας θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το βίντεο και την πρώτη αυτή εκδοχή του ήρωα κατά το δοκούν και να παράξει νέες δημιουργίες και ιστορίες με υλικά από αυτό. 

Όλα αυτά μοιάζουν έως και απίστευτα αν αναλογιστούμε τι σημαίνει το κεφάλαιο copyright για την Disney. Είναι η εταιρεία που κάποτε ανάγκασε ένα κέντρο φροντίδας να αφαιρέσει ένα γκράφιτι με τη Μίνι Μάους που είχε γίνει χωρίς άδεια, αλλά και αυτή που το 2006 εμπόδισε τη χάραξη της φιγούρας του Γουίνι πάνω στην ταφόπλακα ενός μικρού παιδιού, μιας κι αυτό θα ήταν παραβίαση των πνευματικών της δικαιωμάτων. 

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που κάποια δημιουργία της Disney θα γίνει ανοιχτή προς όλους. Όλα, όμως, έχουν αστερίσκους. Ναι, θα μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το «Steamboat Willie» και τον Μίκι, αυστηρά όμως στην εκδοχή που τον βλέπουμε στην πρώτη αυτή ταινία. Η μεταγενέστερη εκδοχή του ήρωα, με το κόκκινο σορτσάκι, το πιο στρογγυλό πρόσωπο αλλά και τα χαρακτηριστικά λευκά γάντια εξακολουθεί να αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Disney. 

Κάτι παρεμφερές συνέβη πρόσφατα και με τη live-action ταινία τρόμου «Winnie-the-Pooh: Blood and Honey». Σε αυτή βλέπουμε μία λίγο διαφορετική, τρομακτική εκδοχή του γνωστού παιδικού ήρωα Γουίνι Δε Που. Οι δημιουργοί της ταινίας μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν το όνομα του χαρακτήρα καθώς και τη μορφή του μιας και φέτος, το βιβλίο «Winnie-the-Pooh» του Α. Α. Μάιλν που κυκλοφόρησε το 1926, έχασε αντίστοιχα τους περιορισμούς copyright. Βέβαια, τον Γουίνι είδαμε αργότερα και στην Disney εκδοχή του, από την οποία, οι δημιουργοί της προαναφερθείσας ταινίας δεν είχαν δικαίωμα να πάρουν στοιχεία -όπως το κόκκινο t-shirt που φορά ο αρκούδος, μιας και ήταν κάτι που προστέθηκε μεταγενέστερα από την Disney στον χαρακτήρα.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Generation Z: Γιατί είναι λυπημένοι και αγχωμένοι οι «ψηφιακοί ιθαγενείς»;

Το ακριβότερο εστιατόριο έχει Έλληνα chef: Το prive δωμάτιο που απαγορεύονται τηλέφωνα και φωτογραφίες