in ,

QatarGate: “Χείμαρρος” ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι στην ανάκρισή του από τις βελγικές αρχές

Το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς QatarGate, στο οποίο εμπλέκεται τόσο η ευρωβουλεύτρια και -πρώην πια αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου-, Εύα Καϊλή αλλά και η μαραθώνια απολογία του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι στις βελγικές αρχές φιλοξενείται ως κεντρικό θέμα στην ιταλική Corriere della Sera.

Οι δηλώσεις του συντρόφου της Εύας Καϊλή θα συμβάλλουν σημαντικά στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει αναταραχές στους κόλπους του ΕΚ και πρόκειται να ανοίξουν “μία τρύπα” που θα επιτρέψουν στους Βέλγους ερευνητές να παρατείνουν ή, τουλάχιστον αρχικά, να βρουν καθοριστική επιβεβαίωση των όσων στοιχείων έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα.

Σε δημοσίευμά της η Corriere della Sera αναφέρει πως ο Τζιόρτζι μίλησε για ώρες ενώ τον παρομοιάζει με “ποτάμι που υπερχειλίζει“, αναφορικά με τις δηλώσεις που πραγματοποίησε αμέσως μετά τη σύλληψή του την περασμένη Παρασκευή.

“Πριν από τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο πατέρας της Εύας Καϊλή είχε συλληφθεί την Παρασκευή καθώς έφευγε με μια τσάντα που περιείχε 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 από το πολυτελές ξενοδοχείο, όπου είχε μείνει με τη σύζυγό του για λίγες ημέρες”, συνεχίζει η ιταλική εφημερίδα και τονίζει ότι κάποιος πρέπει να είχε προλάβει να τον ειδοποιήσει για την επιχείρηση της Αστυνομίας και κάποιοι υποψιάζονται ότι μπορεί να ήταν ο ίδιος ο Τζιόρτζι, που είχε ακούσει κάτι. Ίσως ένα τηλεφώνημα (ο Τζιόρτζι πιθανώς να παρακολουθείτο τηλεφωνικά) οδήγησε τους αστυνομικούς να παραμονεύουν μπροστά από το ξενοδοχείο για να αιφνιδιάσουν τον πατέρα της Καϊλή.

Ο Τζιόρτζι, σύμφωνα με την εφημερίδα, μπορεί να είχε πολλά να πει και μάλιστα μπορεί πράγματι να είπε πολλά την επομένη της σύλληψής του, αν λάβουμε υπόψη μας πως ο ανακριτής Michel Classe αναγκάστηκε να αναβάλλει τις υπόλοιπες ανακρίσεις για να συγκεντρώσει τις καταθέσεις του.

QatarGate: Στο επίκεντρο η διαδρομή των χρημάτων από τη ΜΚΟ Fight impunity

Οι βελγικές αρχές φαίνεται πως εστιάζουν στη διαδρομή των χρημάτων, που από τη ΜΚΟ Fight Impunity, μπορεί να πέρασαν στην Εύα Καϊλή αλλά και σε άλλα πρόσωπα, αλλά και τις δραστηριότητες συνολικά της οργάνωσης που ίδρυσε ο Παντσέρι αμέσως μετά την αποχώρησή του από την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η έρευνα καταλήγει η εφημερίδα έχει ένα παρακλάδι που φτάνει μέχρι την Ιταλία, όπου η σύζυγος και η κόρη του Παντσέρι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό στην περιοχή του Μπέργκαμο και στο Μιλάνο, όπου έγινε επίσης έρευνα στο σπίτι του Τζιόρτζι.

QatarGate: Περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ βρέθηκαν στην κατοχή Καϊλή και Παντσέρι

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, οι βελγικές αρχές κατάσχεσαν ποσό που ξεπερνά το ενάμιση εκατομμύριο ευρώ από την Εύα Καϊλή και τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι.

Kατά την διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι στις Βρυξέλλες, οι αρχές είχαν εντοπίσει περίπου 600.000 ευρώ. Όπως αναφέρει η βελγική LeSoir που πρώτη αποκάλυψε το σκάνδαλο και δημοσιεύει σήμερα τις φωτογραφίες με τα χαρτονομίσματα, αν το ποσό που κατασχέθηκε από το σπίτι του Παντσέρι προστεθεί σε εκείνα που εντοπίστηκαν στον πατέρα της Εύας Καϊλή καθώς και σε εκείνα που βρέθηκαν στο σπίτι της, τότε το συνολικό ποσό ξεπερνά το 1.500.000.

QatarGate: Καθαιρέθηκε η Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του ΕΚ

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου με 625 υπέρ σε σύνολο 628 ψηφισάντων (1 κατά και 2 αποχές). Ο Κροάτης ανεξάρτητος βουλευτής Mislav Kolakušić ήταν ο μόνος που καταψήφισε την απόφαση.

Νωρίτερα, η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε ομόφωνα την καθαίρεση της ευρωβουλευτού από τη θέση της μίας εκ των αντιπροέδρων του σώματος, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, η καθαίρεση της Ε. Καϊλή έρχεται ως απόρροια του ρόλου που φέρεται να έχει παίξει στο σκάνδαλο διαφθοράς Ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ.

Περισσότερες εξελίξεις πάντως για την πορεία του σκανδάλου αναμένονται αύριο, Τετάρτη (14/12), όταν και θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή, που μέχρι σήμερα -πριν τις αναφορές που την ήθελαν να ζητά τη μεταφορά της σε άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα- κρατούνταν στη φυλακή Saint-Gilles.

ΠΗΓΗ:news247.gr

Τρώτε συχνά έξω; Οι κίνδυνοι από τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων

Δημήτρης Ουγγαρέζος: Η αποκάλυψη για τον χωρισμό του