Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δοκίμασε για άλλη μια φορά το πυρηνικό υποβρύχιο drone «ικανό να δημιουργήσει ραδιενεργά τσουνάμι ως απάντηση στις κοινές ασκήσεις της Ουάσινγκτον, του Τόκιο και της Σεούλ».
Το υπουργείο Άμυνας της Βόρειας Κορέας υποστήριξε ότι πραγματοποίησε «μια σημαντική δοκιμή» του υποβρύχιου πυρηνικού συστήματος όπλων «Haeil-5-23» που πρόκειται να αναπτυχθεί στη Θάλασσα της Ιαπωνίας (που ονομάζεται Ανατολική Θάλασσα στις δύο Κορέες).
Η απάντηση του Βορρά έρχεται μετά από κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί «αιτία ακόμη μεγαλύτερης αποσταθεροποίησης της περιφερειακής κατάστασης».
Η Πιονγκγιάνγκ προειδοποιεί επίσης την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της για «τις καταστροφικές συνέπειες που θα προκύψουν» και λέει ότι «δεν θα ανεχτούν την απερίσκεπτη στρατιωτική αντιπαράθεση των εχθρών».
Η Βόρεια Κορέα είχε ήδη δοκιμάσει αυτόν τον τύπο όπλου τρεις φορές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2023 και το ανέφερε τότε ως “Haeil-1” (Τσουνάμι-1 στα Κορεατικά) και “Haeil-2” (Τσουνάμι-2), οπότε “Haeil- 5-23” θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να είναι μια νέα έκδοση του συστήματος.
Αυτό το νέο οπλικό σύστημα «είναι απαραίτητο για την αποτροπή της εξέλιξης διαφόρων στρατιωτικών ενεργειών του εχθρού, την εξάλειψη των απειλών και την υπεράσπιση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (επίσημη ονομασία της Βόρειας Κορέας) και θα γίνει το ανώτερο στρατιωτικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεών μας».
Ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν εάν η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε ήδη να έχει ένα όπλο αυτού του τύπου σε επιχειρησιακές συνθήκες, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ραδιενεργό τσουνάμι για να χτυπήσει εχθρικούς στόλους και λιμάνια, όπως η ρωσική τορπίλη Poseidon, του οποίου οι πραγματικές δυνατότητες εγείρουν επίσης ερωτήματα.
Πηγή: EFE
Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος