27/04/2024
koutsompolanews.gr
[364325] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/eurokinissi)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Υφ. Δικαιοσύνης: Πιθανή η παράταση των μέτρων αν δεν υπάρξει συμμόρφωση από τις ΠΑΕ – Δεν τηρήθηκαν τα συμφωνημένα

«Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες και ταλαιπωρεί και την ελληνική κοινωνία» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Μπούγας, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» αναφέρθηκε στο ότι η Πολιτεία θα παρακολουθεί τα μέτρα που θεσμοθέτησε για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο της Δικαιοσύνης και της αστυνομίας στην εξιχνίαση όλων των αντίστοιχων περιστατικών. Όσον αφορά τις ποδοσφαιρικές ομάδες και τη συμμόρφωσή τους με τα νέα μέτρα τόνισε ότι από την στάση τους θα εξαρτηθεί η παράτασή τους και το χρονικό διάστημα της διεξαγωγής των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.

Σχολιάζοντας τα ακραία περιστάτικά βίας στα γήπεδα σε Ελλάδα και εξωτερικό ο κ. Μπούγας δήλωσε ότι είναι λάθος εάν δούμε μόνο τη βία ως ζήτημα που αφορά τον αθλητισμό. «Είναι ένα φαινόμενο το οποίο εξελίσσεται στους αθλητικούς χώρου, αλλά δεν έχει να κάνει μόνο με αυτούς. Πρόκειται για οργανωμένες ομάδες που με πρόφαση αθλητικά γεγονότα εκδηλώνουν ακραία βία εναντίον κυρίως αστυνομικών αλλά και άλλων συμπολιτών μας, οι οποίοι θέλουν να παρακολουθήσουν τα αθλητικά γεγονότα. Αυτό η πολιτεία οφείλει να το διασφαλίσει» δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Ο πολίτης έχει δικαίωμα στην ασφάλεια
Επαναλαμβάνοντας ότι ο πολίτης έχει δικαίωμα στην ασφάλεια τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει αυτό το δικαίωμα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο επισήμανε ότι η δέσμη μέτρων αντιμετώπισης της βίας που εξαγγέλθηκε χθες δεν αφορά αποκλειστικά στους αθλητικούς χώρους.

Με το σχόλιο ότι «αδικεί την κυβέρνηση και όσους έχουν την ευθύνη εφαρμογής των μέτρων να εστιάζουμε μόνο στα μέτρα τα οποία λαμβάνονται στους αθλητικούς χώρους» ο κ. Μπουγάς αναφέρθηκε στα όσα ακολούθησαν μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού.

Αναφερόμενος στο σήμερα και στα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, μετά τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού ο κ. Μπουγάς είπε χαρακτηριστικά: «Εκείνο το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε μία δυνατότητα έτσι ώστε να παρακολουθούμε την εξέλιξη και την εφαρμογή τους».

Υφ. Δικαιοσύνης: Πιθανή η παράταση των μέτρων αν δεν υπάρξει συμμόρφωση από τις ΠΑΕ – Δεν τηρήθηκαν τα συμφωνημένα
Θα παρακολουθούμε την εφαρμογή των μέτρων
Αναλύοντας τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας επισήμανε ότι για δύο μήνες οι αγώνες στην Super League θα είναι κεκλεισμένων θυρών και οι αγώνες -στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία ποδοσφαίρου – θα γίνονται χωρίς την παρουσία οπαδών. Επιπλέον, όπως είπε, αυτό το διάστημα η Πολιτεία με τους αρμόδιους φορείς θα παρακολουθεί την εφαρμογή του μέτρου (σ.σ. τοποθέτηση καμερών εντός και εκτός των αθλητικών χώρων), το οποίο έχει εξαγγελθεί και στο παρελθόν και βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Έτσι δίνεται η δυνατότητα να έχουμε ευκρινή εικόνα και να παρακολουθείται ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο γήπεδο» είπε ενώ αναφέρθηκε και στην ηλεκτρονική εισόδο των θεατών.

Αναφορικά με την αναβάθμιση της ποινικής έρευνας σχολίασε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική Δικαιοσύνη με τα στοιχεία που θα παρασχεθούν από τους αρμόδιους υπουργούς σήμερα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να δει εάν γεγονότα τα οποία εκτυλίσσονται μέσα σε αθλητικούς χώρους συνδέονται με πρόσωπα ή με άλλα γεγονότα εκτός των αθλητικών χώρων.

Δεν τηρήθηκαν τα συμφωνημένα
«Δεν θα ανοίξουν τα γήπεδα για τους φιλάθλους έως ότου έχουμε τοποθέτηση των συστημάτων ασφαλείας, την ηλεκτρονική επιτήρηση των εισόδων. Εάν αυτό δεν συμβεί στο δίμηνο θα εξετάσουμε την παράταση των μέτρων. Αυτό λειτουργεί και ως μέσο πίεσης προς τις ανώνυμες εταιρίες, οι οποίες έχουν τις ομάδες» πρόσθεσε ο κ. Μπούγας.

Και όπως είπε «αν και μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή οι πρόεδροι των ΠΑΕ είχαν δεσμευτεί για την υλοποίηση αυτών των μέτρων δυστυχώς δεν τηρήθηκαν τα συμφωνημένα στο βαθμό που έπρεπε να τηρηθούν».

Υφ. Δικαιοσύνης: Πιθανή η παράταση των μέτρων αν δεν υπάρξει συμμόρφωση από τις ΠΑΕ – Δεν τηρήθηκαν τα συμφωνημένα
Θα συσχετιστούν οι φάκελοι οπαδικής βίας μεταξύ τους
Πλέον, όπως τόνισε, η κυβέρνηση επανέρχεται και τους λέει: «Εάν δεν φροντίσετε σε αυτό το χρονικό διάστημα που οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές να συμμορφωθείτε στην υποχρέωση που είχατε αναλάβει τον Αύγουστο του 2022, θα παραταθεί η ισχύς του μέτρου. Δηλαδή θα γίνονται οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών».

Επιπρόσθετα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, στο μικροσκόπιο των αρχών τίθεται η δράση των οργανωμένων ομάδων που επιτίθενται κατά αστυνομικών. «Τον πρώτο λόγο θα το έχει η Δικαιοσύνη. Κατά όμοιο τρόπο λειτούργησε (η Δικαιοσύνη) στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής» εξηγώντας ότι θα συσχετιστούν όλοι οι φάκελοι οπαδικής βίας μεταξύ τους.

Μιλώντας για την επίσκεψη των Γ. Οικονόμου και Γ. Βρούτση στον Άρειο Πάγο ο υφυπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις τα οποία έχουν περιέλθει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον κ. Βρούτση, τα οποία στοιχεία θέλει να τα παραδώσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν συνδέονται και με ποιον τρόπο τα στοιχεία αυτά».

Πρόσθεσε, μάλιστα. ότι «όλα όσα συνέβησαν, δείχνουν πως υπάρχει μία δομή σε αυτούς που φτιάχνουν αυτές τις ομάδες. Υπάρχει χρηματοδότηση, υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς όλων αυτών των φονικών όπλων μέσα στους αθλητικούς χώρους. Αυτά δεν μπορεί να γίνουν τυχαία και δεν μπορούν να γίνουν από 18χρονους. Υπάρχει κάποιος άλλος ιθύνων νους Αυτούς λοιπόν θέλουμε να εντοπίσουμε για να μπορέσουμε να εξουδετερώσουμε αυτές τις ομάδες».

«Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα και η Δικαιοσύνη με την έρευνα την οποία οφείλει να διεξάγει, θα φτάσει στην αλήθεια και θα διαπιστώσει αν πράγματι υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο από την οπαδική βία, το οποίο είναι οργανωμένο και κατευθύνεται κατά της κοινωνίας», συμπλήρωσε ο κ. Μπούγας.

Μιλώντας τέλος για την ρόλο της αστυνομίας δήλωσε ότι πράγματι έχει προσφέρει πολλά στην αντιμετώπιση της βίας το τελευταίο χρονικό διάστημα και έχει πληρώσει και βαρύ φόρο αίματος αρκετές φορές. «Θα εξακολουθήσει η αστυνομία να έχει τον ρόλο τον οποίο έχει. Θα ενισχυθεί σε ό, τι αφορά τη φύλαξη των γηπέδων. Θα της παρασχεθούν τα τεχνικά μέσα για να μπορεί να κάνει την επιτήρηση και να φτάνει κοντά στην εξιχνίαση εγκλημάτων σύντομα», δήλωσε σχετικά.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πέθανε σε ηλικία 31 ετών ο Μπόμπι, ο γηραιότερος σκύλος στον κόσμο

Α. Γεωργιάδης: Η αύξηση των εμβολιασμών ιδιαιτέρως στις ευπαθείς ομάδες ύψιστη προτεραιότητά μας

Αντίθετος ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με την απόφαση του ΕΟΦ για άρση απαγόρευσης εξαγωγών σε 137 σκευάσματα