27/04/2024
koutsompolanews.gr
4ae641e8bca3d77bfe683b00e84d4006
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΑΡΑΞΕΝΑ

Ποιες χώρες δεν αλλάζουν ώρα

Μια ώρα πίσω γυρνάμε την ερχόμενη Κυριακή τα ρολόγια μας. Στις 04:00 λοιπόν τα ξημερώματα της 29ης τα ρολόγια θα πάνε στις 03:00.

Υπάρχουν όμως πολλά κράτη, περίπου 70, που δεν τηρούν το μέτρο της θερινής – χειμερινής ώρας για διάφορους λόγους, κάποιες φορές γεωλογικούς και κάποιες φορές γεωπολιτικούς. 

Ποιες χώρες αντιστέκονται στη θερινή ώρα

Ισλανδία: Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους της χώρας, η ανατολή και η δύση του ήλιου διαφέρουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους και έτσι η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα δεν θα είχε συγκριτικά ουσιαστικό αποτέλεσμα στον κύκλο μέρας – νύχτας.

Ρωσία: Όπως όλα τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη, ακολουθούσε τις ίδιες ημερομηνίες αλλαγής ώρας, ενώ από τις 27 Απριλίου του 2011, με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το μέτρο όμως καταργήθηκε  με απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων ότι το χειμώνα υπήρχε σκοτάδι κατά τις πρωινές ώρες.

Λευκορωσία: Σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα, για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία.

Τουρκία: Η Τουρκία ακολουθούσε τις αλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο στην ημερομηνία όσο και στην ώρα αλλαγής, αλλά τον Σεπτέμβριο 2016 αποφασίστηκε η μόνιμη χρήση της θερινής ώρας όλο τον χρόνο.

Αίγυπτος: Στην κατά πλειοψηφία μουσουλμανική χώρα το μέτρο της θερινής ώρας ήταν κυρίως απομεινάρι της Βρετανικής αυτοκρατορίας. όπως και σε πολλές χώρες, έτσι και στην Αίγυπτο οι περισσότεροι πολίτες δεν έβρισκαν λόγω να ανταποκρίνονται συνεχώς σε αυτές τις αλλαγές. Έτσι, το 2016, η Αίγυπτος ακύρωσε επίσημα τη θερινή ώρα, κερδίζοντας έτσι μία ώρα και από τη νηστεία του Ραμαζανίου.

Κίνα: Η υπερδύναμη της Άπω Ανατολής είχε αποπειραθεί να εφαρμόσει την αλλαγή σε θερινή ώρα, από το 1986 έως το 1991. Αποδείχτηκε όμως ανούσιο, καθώς το μέγεθος της χώρας, η οποία αγγίζει από τον Ισημερινό μέχρι και ζώνες ανώτερου εύκρατου κλίματος δεν μπορούσε να εφαρμόσει καθολικά το μέτρο χωρίς αποδιοργάνωση κατά περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σοφία Δανέζη: Δεν μετάνιωσα που μπήκα στο Big Brother, αλλά δεν έλαβα αυτό που περίμενα

Νικολαΐδη:Το φοιτητικό της σπίτι είναι όνειρο!Ο καθρέφτης στην κουζίνα, ο μπλε καναπές & οι τουλίπες

Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Καταστροφικό» εάν δεν δοθεί το πράσινο φως για ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ