Σε διεθνή απομόνωση παραμένουν τα κατεχόμενα εδάφη από τον Αττίλα
Σαν σήμερα στις 15 Νοεμβρίου του 1983 ο τότε ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντεκτάς ανακήρυξε το ψευδοκράτος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», στα εδάφη που κατείχε και κατέχει η Τουρκία, μετά την εισβολή του 1974.
Η κίνησή του στις 15/11/1983 ήταν αιφνιδιαστική και το μόνο βέβαιο είναι πως αποτέλεσε έμπνευση της Άγκυρας, το σχέδιο της οποίας για ακόμη μία φορά εκτέλεσε.
Η απόφαση ανακήρυξης του ψευδοκράτους προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις.
Ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, σε δήλωσή του ανέφερε: «Αυτή η ενέργεια όχι μόνο περιπλέκει περαιτέρω το Κυπριακό πρόβλημα, αλλά καθιστά φανερό ότι στόχος της τουρκικής πλευράς ήταν πάντοτε η δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων και η καλλιέργεια συνθηκών με σκοπό την απόσχιση της κατεχόμενης περιοχής από την Κυπριακή Δημοκρατία».
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επισήμανε ότι αυτή η ενέργεια είναι «αντίθετη προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο και σε αντίφαση με τις συμφωνίες κορυφής του 1977 και 1979».
Οι κυβερνήσεις της Κύπρου, της Ελλάδας και της Βρετανίας ζήτησαν από κοινού έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να εξετάσει την κατάσταση.
Τρεις μέρες μετά, στις 18/11/1983, το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε την ενέργεια αυτή ως νομικώς άκυρη. Κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να μην το αναγνωρίσουν, αφού το μόνο νόμιμο και αναγνωρισμένο κράτος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία (ψήφισμα 541/83).
Η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» εξακολουθεί να αναγνωρίζεται σήμερα μόνο από την Τουρκία, από την οποία και εξαρτάται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά.
Μόνη νόμιμη κυβέρνηση σε όλη την επικράτεια του νησιού παραμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.