Μπορούμε να ανακυκλώσουμε οποιαδήποτε συσκευή μπαίνει στην πρίζα ή λειτουργεί με μπαταρίες, γλιτώνοντας τον πλανήτη από το βάρος ενός ολόκληρου… Σινικού Τείχους
Για να προστατεύσουμε το πλανήτη μας, δηλαδή το ίδιο μας το σπίτι, πρέπει όλοι να δράσουμε άμεσα, χωρίς περιττές καθυστερήσεις. Και ένα από τα πρώτα πράγματα, τα οποία μπορούμε να κάνουμε εύκολα και γρήγορα, είναι να ξεκινήσουμε την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών & Ηλεκτρονικών Συσκευών δίνει το καλύτερο δυνατό έναυσμα και στέλνει ένα σαφές μήνυμα: «Ανακυκλώνουμε οποιαδήποτε συσκευή μπαίνει στην πρίζα ή λειτουργεί με μπαταρίες!».
Πετάμε κάθε χρόνο ένα… Σινικό Τείχος
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 2023 κάθε άτομο παγκοσμίως αναμένεται να παράγει 8 (!) κιλά Αποβλήτων Ηλεκτρικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ). Τι σημαίνει αυτό αθροιστικά; 61,3 εκατομμύρια τόνοι. Δηλαδή όσο το βάρος του Σινικού Τείχους της Κίνας.
Μόνο το 17,4% απ’ αυτά τα απόβλητα παγκοσμίως, τα οποία περιέχουν ένα μίγμα επιβλαβών ουσιών και πολύτιμων υλικών, πρόκειται να συλλεχθεί και να ανακυκλωθεί με ορθά περιβαλλοντικό τρόπο. Οι υπόλοιποι 50,6 εκατομμύρια τόνοι είτε θα οδηγηθούν σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ), είτε θα καούν, είτε θα διακινηθούν παράνομα, είτε απλά θα παραμείνουν στα νοικοκυριά.
Ακόμη και στην Ευρώπη, η οποία θεωρείται ηγέτιδα δύναμη στην ανακύκλωση ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών συσκευών, μόνο το 54% καταγράφεται επίσημα ότι συλλέχθηκε και ανακυκλώθηκε. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών εμποδίζει τις χώρες να αναπτύξουν μοντέλα κυκλικής οικονομίας για ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο βάρος «σηκώνει» η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. – Aνακύκλωση Ηλεκτρικών Συσκευών (electrocycle.gr). Πρόκειται για το μεγαλύτερο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), το οποίο ανακυκλώνει όλες τις συσκευές που μπαίνουν στην πρίζα ή λειτουργούν με μπαταρία, καθώς και λαμπτήρες, δοχεία τόνερ και μελάνια.
Αντικείμενό της εταιρείας είναι η οργάνωση της συλλογής, η μεταφορά, η προσωρινή αποθήκευση, ο διαχωρισμός και η επεξεργασία αυτών των συσκευών και των κατασκευαστικών τους στοιχείων, με τελικό στόχο την απομάκρυνση των επιβλαβών ουσιών για το περιβάλλον και την επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών ως πρώτη ύλη στην παραγωγή νέων προϊόντων.