24/11/2024
koutsompolanews.gr
Lavrentis Maxairitsas 3
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Σαν σήμερα γεννήθηκε: Το τραγούδι που του άλλαξε τη ζωή

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου και από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική, καθώς ο πατέρας του Δημήτρης ήταν συνθέτης και διευθυντής της κρατικής ορχήστρας της ΕΡΤ.

Στην Αθήνα, μετακόμισε σε ηλικία 10 ετών, όταν έχασε τον πατέρα του και αργότερα σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο. Με το τραγούδι ασχολήθηκε επαγγελματικά μετά τη στρατιωτική του θητεία, όταν άρχισε να τραγουδά αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Μια από τα επαγγέλματα που έκανε ήταν και αποθηκάριος στη δισκογραφική εταιρεία, όπου το 1978 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με αγγλικό στίχο, το «Gaspar», με τους P.L.J. Band (Τόλης Σκαματζούρας, Αντώνης Μιτζέλος, Τάκης Βασαλάκης).

Το 1982 το συγκρότημα κυκλοφόρησε τον εμβληματικό δίσκο «Armageddon» που αν και αρχικά πούλησε ελάχιστα κομμάτια (γύρω στα 400), αργότερα γνώρισε παγκόσμια αναγνώριση και επιτυχία, με τον διεθνή μουσικό Τύπο να το χαρακτηρίζει ως αριστούργημα και έναν από τους καλύτερους δίσκους Progressive rock που ηχογραφήθηκαν ποτέ.

Έναν χρόνο αργότερα, το 1983 στην μπάντα προστέθηκε ο Φίλιππος Σπυρόπουλος, και το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Τερμίτες, όπως λέμε… Beatles (σκαθάρια), αλλά διαλύθηκε το 1988.

Μετά την διάλυση του γκρουπ, ο Λαυρέντης ξεκίνησε την προσωπική του σταδιοδρομία και το 1989 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό δίσκο «Ο Μαγαπάς και η Σαγαπώ», χωρίς ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία. Ο Λαυρέντης σκέφτηκε μέχρι και να αλλάξει επάγγελμα. Όμως, όλα έμελλε να αλλάξουν το 1991, χρονιά που κυκλοφόρησε τον δίσκο «Διδυμότειχο Blues» ο οποίος γνώρισε τεράστια επιτυχία, καθώς επίσης και το ομώνυμο τραγούδι που τραγούδησε με τον Γιώργο Νταλάρα.

Το συγκεκριμένο κομμάτι κυκλοφόρησε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για εκείνον και όπως έχει δηλώσει στην υπογράφουσα τού χάρισε μια δεύτερη και μεγαλύτερη καριέρα στο ελληνικό πεντάγραμμο.

«Ο Μαγαπάς και η Σαγαπώ» βάραινε τις πλάτες του Λαυρέντη. Είχε σκεφτεί μέχρι και να παρατήσει τη μουσική και το τραγούδι: «η γυναίκα μου δούλευε ως αγιογράφος τότε και με συντηρούσε. Κάποια στιγμή θα τα παράταγα, τί θα έκανα; Τότε έγραψα το “Διδυμότειχο” που άλλαξε όλη μου την πορεία» μού είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Το Διδυμότειχο Blues είναι βιογραφικό, εμπνευσμένο από τα χρόνια του Λαυρέντη στον στρατό. Η μουσική ανήκει στον ίδιο, ενώ οι στίχοι στον Γιάννη «Μπαχ» Σπυρόπουλο. Ο δεύτερος εμπνεύστηκε τους στίχους μέσα σε λίγη ώρα αφότου ο Μαχαιρίτσας του διηγήθηκε προσωπικές του ιστορίες από τον στρατό.

Η ιστορία πίσω από το Διδυμότειχο Blues

«Το τραγούδι αυτό είναι βιογραφικό κι αφορά την προσωπική μου ιστορία στο στρατό. Την διηγούμουνα μια μέρα στον Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλο», είχε πει ο Λαυρέντης. «Το ίδιο απόγευμα, εκεί που ήμουν στο καφενείο και έπαιζα χαρτιά, μου την έφερε σε στίχους».

Ο δίσκος ετοιμάστηκε, όμως ο ίδιος πίστευε ότι ένα άλλο τραγούδι θα έκανε μεγάλη επιτυχία. Ο λόγος για το επίσης γνωστό κομμάτι «Σε στυλ να μη ξεχνιόμαστε». Η δικογραφική εταιρεία του Λαυρένη δεν είχε την ίδια άποψη και δικαιώθηκε.

Σε συνέντευξή του στον «Ορφέα» και τον Μιχάλη Τσαντίλα είχε πει: «Όταν ολοκληρώθηκε το Διδυμότειχο Blues και το τραγούδησα μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, είδα τις αντιδράσεις όλων στην εταιρεία, που έλεγαν ότι με το τραγούδι αυτό θα γίνει της κακομοίρας! Το είχε καταλάβει ο Μάτσας. Είχε και τρομερές εμπειρίες βέβαια αυτός. Εγώ δεν περίμενα τίποτα και γι’ αυτό ήμουν κι ελεύθερος. Κι όμως, ήταν καταιγιστική η επιτυχία του. Το “Διδυμότειχο Blues”, τώρα, μετά από τόσα χρόνια, το καταλαβαίνω, είναι ένα διαχρονικό τραγούδι κι ένα τραγούδι που δεν ξεφτίζει με τίποτα».

Αξίζει να γνωρίζετε ότι αρχικά ο Μαχαιρίτσας ήθελε να δώσει το τραγούδι στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και να κάνουν μαζί το ντουέτο. Για ακόμα μια φορά όμως, ο Μάτσας είχε τις αντιρρήσεις του και μαζί με τον συνεργάτη του, Ηλία Μπενέτο, άλλαξαν τη μοίρα του κομματιού αλλά και του ίδιου του Λαυρέντη!

Τού πρότειναν να το δώσει στον Γιώργο Νταλάρα, γιατί όπως του είπαν χαρακτηριστικά «μπορεί να το υποστηρίξει». Πράγματι, ο Νταλάρας ακούγοντας το τραγούδι ενθουσιάστηκε, μαζί με τον Μαχαιρίτσα μπήκαν στο στούντιο και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Αναφέρεται ότι το κομμάτι σκαρφάλωσε στο Νο1 των τσαρτ όπου και παρέμεινε για έξι μήνες, ενώ το άλμπουμ έφτασε τις 35.000 σε πωλήσεις!

Ωστόσο, δεν υποδέχτηκαν όλοι το τραγούδι με την ίδια θέρμη και χαρά. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του Διδυμότειχου δυσαρεστήθηκαν με αυτό γιατί θεωρούσαν ότι τους έθιγε με τον στίχο «Διδυμότειχο blues τρύπα στη γεωγραφία / Διδυμότειχο blues αδειανή φωτογραφία». Όταν όμως ο Μαχαιρίτσας μαζί με τον Νταλάρα έδωσαν συναυλία στο Διδυμότειχο, όλα μπήκαν στη θέση τους.

Εκείνη την εποχή, ο Διονύσης Τσακνής κάλεσε τον Λαυρέντη να εμφανιστεί μαζί του στο Καφεθέατρο, όπερ και εγένετο. Κάθε βράδυ έξω από το μαγαζί σχηματιζόταν μια τεράστια ουρά από κόσμο που πήγαινε να ακούσει συγκεκριμένα το Διδυμότειχο Blues. Όλοι περίμεναν τη στιγμή που ο Λαυρέντης θα ανέβαινε στη σκηνή να ερμηνεύσει το κομμάτι. Η σπουδαία πορεία του αξέχαστου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα είχε μόλις ξεκινήσει…

Οι στίχοι του τραγουδιού Διδυμότειχο Blues


Το 76 λίγο πριν να φέξει
πήρα ένα πλοίο άσπρο σαν ψυγείο
σαν νοσοκομείο

Το 76 σαν χοντρό αστείο
κρύο χειρουργείο το εθνικό θηρίο
μ’ έστειλε στη Χίο

Θρυλικός κομπάρσος με προφίλ κουρέλα
λούτσα στον ιδρώτα σάπιο καλοκαίρι
κουρεμένοι σβέρκοι

Εθνική διχόνοια τράκες και καψόνια
ίδια πελατεία απ’ το σινέ Ομόνοια
σαν φτηνή κολώνια

Το 76 έκλεισα τα μάτια
κάπνισα μια γόπα σβήστηκα απ’ το χάρτη
κόλαση του Δάντη

Σαν παροπλισμένος ψευτοεπαναστάτης
είχα τ’ άλλοθί μου το κουτσό σκυλί μου
την αποστολή μου

Τραύλιζα διατάξτε έσυρα δυο μήνες
μείναν άλλοι δέκα να ‘μαι στο Χαϊδάρι
παίδες εν καμίνω

Το ‘κρυβα απ’ όλους σαν παραχαράκτης
είπα θα περάσει ήμουνα προστάτης
Δωρ κι Εφιάλτης

Διδυμότειχο blues
Διδυμότειχο blues
Διδυμότειχο blues

Δίπλα μου η Αθήνα του Οδυσσέα σειρήνα
λαϊκή βιτρίνα ομφαλός του κόσμου
πίσω μου κι εμπρός μου

Χρόνια σαν ταβέρνα σαν καλικατζούρα
κράτος φιλελλήνων του κενού η λατρεία
ποιητική αδεία

Εν πάση περιπτώσει πίσω στα δικά μου
στα χακιά άπλυτά μου στα εγερτήριά μου
στη μουγκή σκοπιά μου

Στη μετάθεσή μου στο τρελό βιολί μου
στο βραχνό πρωινό μου στο έτσι αλλιώς κι αλλιώτικο
μπρος στο Διδυμότειχο

Διδυμότειχο blues με ξεκούρδιστη κιθάρα
Διδυμότειχο blues η χαμένη μου πεντάρα
Διδυμότειχο blues η λιγδιασμένη μου τσατσάρα
τα βρεγμένα μου τσιγάρα
σάπια φρούτα στα τελάρα
Διδυμότειχο blues
Διδυμότειχο blues

Διδυμότειχο blues τ’ όνομά του είναι αιτία
Διδυμότειχο blues τρύπα στη γεωγραφία
Διδυμότειχο blues αδειανή φωτογραφία
του παράλογου η θητεία αγχωμένη μαλακία
Διδυμότειχο blues
Διδυμότειχο blues

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μαρία Αλιφέρη: Είχα ένα ατύχημα, έγινα λιώμα, ήμουν σε καταστολή μέρες

Κως: Ανατροπή στη δολοφονία 43χρονης – Βρέθηκε ο δολοφόνος – Ηταν φυλακή ο αθώος σύντροφός της

Ι. Παπαφλωράτος, διεθνολόγος: Η Τουρκία διολισθαίνει προς ανατολάς – Δείχνει για ακόμη μία φορά το «διπλό της πρόσωπο»