Στη Ρουάντα μεταβαίνει ο Τζέιμς Κλέβερλι ο υπουργός Εσωτερικών προκειμένου να υπογράψει νέα συνθήκη άσυλου , υποσχόμενος «σημαντική μείωση της καθαρής μετανάστευσης» εντός μηνών.
Το ταξίδι πραγματοποιείται εν μέσω εικασιών ότι οι Τόρις μπορεί να πάνε σε γενικές εκλογές την άνοιξη. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης «νομοθεσία έκτακτης ανάγκης» αφού το αρχικό σχέδιο της για τη Ρουάντα χαρακτηρίστηκε παράνομο από το Ανώτατο Δικαστήριο.
“Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση” είναι ο τίτλος της πρώτης σελίδας της Sun, σε σχέση με τα νέα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση της μετανάστευσης.
Γράφοντας για την εφημερίδα, ο Ρίσι Σούνακ υπογραμμίζει : “Εάν δεν μπορείτε να συνεισφέρετε στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν μπορείτε να έρθετε προς το Ηνωμένο Βασίλειο.”
Η Daily Express αποκαλεί τα μέτρα λογικά και πρακτικά.
Στο κύριο άρθρο τους, οι Times τα περιγράφουν ως μια υγιή βάση για τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που έρχονται στη χώρα και μια ανάλογη απάντηση.
Η Daily Mirror είναι καυστική στην αξιολόγησή της χαρακτηρίζοντας τα σχέδια χαοτικά και σκληρά.
Σύμφωνα με το σχέδιο πέντε σημείων που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, θα σταματήσουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της φροντίδας να φέρνουν τα εξαρτώμενα μέλη τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Θα αυξηθεί το όριο αποδοχών των ειδικευμένων εργαζομένων κατά ένα τρίτο σε £38.700, που απαιτείται για να λάβουν βίζα εργασίας .
Επίσης η κυβέρνηση θα αυξήσει την επιβάρυνση για την υγεία σε μεταναστες φέτος κατά 66%, από 624 £ σε 1.035 £.
Οι Συντηρητικοί θεωρούν προτεραιότητα τους την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, κάτι που ήταν και μια από τις βασικές υποσχέσεις του Brexit. Όμως ο αριθμός των μεταναστών που διαπλέουν τη Μάγχη με μικρές λέμβους αυξάνεται: από τις αρχές του έτους έχουν ήδη φτάσει στα παράλια της Αγγλίας περίπου 45.000 άνθρωποι, έναντι 28.526 το 2021.
Η Βρετανία και η Ρουάντα υπέγραψαν συμφωνία τον Απρίλιο του 2022 για να στείλουν ορισμένους παράτυπους μετανάστες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής, όπου θα διεκπεραιωθούν τα αιτήματά τους για άσυλο. Όσοι είχαν λάβει άσυλο θα έμεναν στη Ρουάντα αντί να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Λονδίνο, Ανταπόκριση:
Νατάσα Καντζάβελου
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ