27/07/2024
koutsompolanews.gr
αρχείο λήψης (46)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κ. Λάβδας: Πολύ σημαντικό μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση η στήριξη της Ουκρανίας

Στις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αναφέρθηκε ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κώστας Λάβδας, μιλώντας στο Ertnews και στην εκπομπή «Συνδέσεις» (Κ. Παπαχλιμίντζος – Χ. Βίδου)

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι είναι μία εξέλιξη η οποία δείχνει ότι η Ουγγαρία έκανε πίσω, ας το πούμε έτσι, αλλά με ανταλλάγματα. Άλλα έκανε πίσω εν μέρει, έκανε πίσω σε σχέση με τη διαδικασία που ξεκινάει για την Ουκρανία, δεν έκανε πίσω σε σχέση με την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία και σε σχέση με τον προϋπολογισμό. Οπότε πρέπει να θυμόμαστε δύο πράγματα, σε ό, τι αφορά την έναρξη της διαδικασίας ένταξης για την Ουκρανία, πλέον υπάρχει μια απόφαση με τον κύριο Orban απλά να φεύγει από την αίθουσα αυτή την εποικοδομητική αποχή, η οποία απόφαση λέει ότι ξεκινάει η διαδικασία. Αυτό είναι ένα μήνυμα σαφές προς όλους ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ουκρανία. Βεβαίως, όπως ξέρετε, η διαδικασία θα πάρει χρόνια.

Είναι αυτονόητο, fast track δεν υπάρχει στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να υπάρξει και δεν πρέπει να υπάρξει, αλλά διαδικασία ξεκινάει. Αυτό είναι μείζον. Από την άλλη μεριά, τον Ιανουάριο θα υπάρξει νέα σύνοδος, διότι βεβαίως δεν υπάρχει συμφωνία σε σχέση ούτε με τη χρηματοδότηση της σχεδιαζόμενης, μια τεράστια χρηματοδότηση της Ουκρανίας, ούτε όμως με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε δηλαδή σε μία, θα έλεγα συνηθισμένη μάλλον για την Ευρωπαϊκή Ένωση κατάσταση, όπου μερικά πράγματα με τον άλφα βήτα τρόπο τελικώς καταλήγουν να συμφωνηθούν και όλοι παίρνουν κάτι.

Η Ουγγαρία παίρνει κάτι σημαντικό. Δεν έκανε απλώς πίσω. Ξεκλείδωσε η βοήθεια από το Ταμείο Συνοχής 10,2 δις. από το Ταμείο Συνοχής έκρινε η Επιτροπή ότι εν πάση περιπτώσει, οι ανησυχίες δεν υπάρχουν πλέον σε σχέση με κράτος δικαίου.

Είναι σαφές ότι υπάρχει κόπωση στην Ευρώπη, υπάρχει κόπωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει συνολικά κόπωση στη Δύση. Κι επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ξέρετε, το 2024 είναι χρονιά προεδρικών εκλογών και εκλογών στο Κογκρέσο, μέχρι τον Νοέμβριο πρέπει κάτι να έχει γίνει με την Ουκρανία και οι λύσεις δεν είναι πολλές. Η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ότι αφορά τουλάχιστον την Κριμαία. Αυτό το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Άρα αργά η γρήγορα θα πρέπει να υπάρξει ένας τρόπος με τον οποίο αυτή η σύγκρουση που ξεκίνησε βεβαίως με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα πρέπει να έρθει σε κάποιο συμβιβασμό. Ο συμβιβασμός είναι τελείως αδύνατο, νομίζω, να περιλαμβάνει την Κριμαία. Η Κριμαία έχει χαθεί. Αυτή είναι η απλή πραγματικότητα και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να φανταστούμε ένα άλλο σενάριο».

Συνεχίζοντας ο κ. Λάβδας, είπε πως: «Είναι όμως ένα μήνυμα πολύ σημαντικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα επαναλάβω το γεγονός ότι παρότι ο δρόμος είναι μακρύς, δίνεται το πράσινο φως για την Ουκρανία, σε αυτή την πάρα πολύ κρίσιμη φάση που βρίσκεται μέσα σε έναν πόλεμο. Είναι ασυνήθιστο αυτό, όπως ξέρετε, με βάση το παρελθόν βεβαίως. Θυμίζω πόσο δύσκολο ήταν για την Κύπρο να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ βρισκόταν διαιρεμένη, όχι στη διάρκεια ενός πολέμου.

Άρα είναι ένα σημαντικό μήνυμα, το οποίο ήταν αποτέλεσμα μιας μεγάλης προετοιμασίας και μιας μεγάλης προσπάθειας. Αλλά νομίζω ότι φάνηκε επίσης ότι όλοι πρέπει να πάρουν κάτι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να συμφωνήσουν. Αυτό είναι σημαντικό και είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι το περίφημο βέτο και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει, μεταξύ άλλων και με την εποικοδομητική αποχή. Ο κύριος Orban βγήκε από την αίθουσα όταν πάρθηκε συγκεκριμένη απόφαση. Είναι χρήσιμο όχι τώρα για την Ουγγαρία, αλλά γενικότερα για χώρες οι οποίες έχουν άποψη και προσπαθούν κάπως να να την προβάλλουν.

Το λέω αυτό για να τονίσω ότι είναι κάπως πρόωρη η συζήτηση, κατά τη γνώμη μου πάντα, γι’ αυτή την εγκατάλειψη του βέτο και σε εκείνες τις περιορισμένες περιοχές των πολιτικών πεδίων, των πολιτικών για τα οποία προβλέπεται, ένα από τα οποία είναι η προσχώρηση ενός νέου κράτους μέλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που συζητάμε τώρα».

ΠΗΓΗ: https://www.ertnews.gr/dimosio-vima/arthrografia/k-lavdas-poly-simantiko-minyma-apo-tin-eyropaiki-enosi-i-stiriksi-tis-oukranias/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφροδίτη Γραμμέλη: Έπαθα αλλεργικό σοκ, ήμουν ένα τέρας

Η Αφροδίτη Γραμμέλη αποκαλύπτει για την υγεία της: «Οριακά σας βλέπω, αλλά δεν σας αισθάνομαι»

Η γη της ελιάς – «Υπόκλιση» στο Twitter για τον Λυκούργο – «Παρτσαλάκη ηθοποιάρα!»