Ο χυμός πορτοκαλιού αντιμετωπίζει μια δική του πίεση – Περισσότερο από το 90% της προμήθειας των ΗΠΑ προέρχεται από τη Φλόριντα, η οποία επλήγη από έναν ιδιαίτερα καταστροφικό τυφώνα στην αρχή της συγκομιδής – Μεγάλη αύξηση σημειώνει και η τιμή στην Ελλάδα – Τι λέει στο Newsbomb.gr ο κ. Γιάννης Δημάκης, παραγωγός και διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αργολίδας
Σε ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκαν οι τιμές στον χυμού πορτοκαλιού καθώς η προοπτική για περιορισμένη παραγωγή στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Μεξικό ενίσχυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για το προϊόν
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συνολική παραγωγή χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ είναι η χαμηλότερη σε «πάνω από 100 χρόνια», όπως δήλωσε στους Financial Times ο Μάθιου Τζόινερ, διευθύνων σύμβουλος της Florida Citrus Mutual, μιας εμπορικής ένωσης που εκπροσωπεί σχεδόν 2.000 καλλιεργητές.
Για την πορεία των τιμών στην Ελλάδα μίλησε στο Newsbomb.gr ο κ. Γιάννης Δημάκης, παραγωγός και διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αργολίδας.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Υπάρχει μια παγκόσμια κρίση στην παραγωγή χυμού πορτοκαλιού η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμής παγκοσμίως, επομένως και στη χώρα μας. Η βιομηχανία χυμοποίησης γενικώς στηρίζονται στα σκάρτα των συσκευαστηρίων».
Και προσθέτει: «Με απλά λόγια ο εξαγωγέας και ο έμπορος νωπών πορτοκαλιών στην Ελλάδα παίρνει τα πορτοκάλια από το κτήμα και ότι δεν κάνει για νωπό το πάει στον χυμό. Πέρσι η τιμή των πορτοκαλιών αυτών ήταν από 8 έως 10 λεπτά/κιλό φέτος φαίνεται ότι η τιμή αυτή έχει σχεδόν διπλασιαστεί και θα είναι κοντά στα 20 λεπτά».