03/11/2024
koutsompolanews.gr
Blinken
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Αραβική πρωτοβουλία» για ειρήνευση στη Μ. Ανατολή μέσω αποκατάστασης των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ

Τα αραβικά κράτη εργάζονται σε μια πρωτοβουλία για την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, εάν το Τελ Αβίβ συμφωνήσει να εφαρμόσει πολλά «μη αναστρέψιμα» βήματα προς την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, γράφει οι Financial Times.

Ανώτερος Άραβας αξιωματούχος είπε ότι ελπίζει ότι το σχέδιο – το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επισημοποίηση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ – θα μπορούσε να παρουσιαστεί εντός εβδομάδων ως μέρος των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την πρόληψη της έκρηξης μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Άραβες αξιωματούχοι έχουν συζητήσει με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης για το ειρηνευτικό σχέδιο που θα απαιτούσε από τα δυτικά έθνη να συμφωνήσουν να αναγνωρίσουν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος ή να υποστηρίξουν την πλήρη ένταξη των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ. «Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι πρέπει να δώσετε ελπίδα στους Παλαιστίνιους, δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομικά οφέλη ή αφαίρεση συμβόλων κατοχής», είπε ο Άραβας αξιωματούχος.

Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια περίοδο που το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις για τον τερματισμό της πολιορκίας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken χαρακτήρισε τις σκηνές πολέμου στη Γάζα ως «εξωφρενικές», προσθέτοντας ότι χρειάζεται ένα παλαιστινιακό κράτος «που δίνει στους ανθρώπους αυτό που θέλουν και συνεργάζεται με το Ισραήλ για να είναι αποτελεσματικό».

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Faisal bin Farhan, ρωτήθηκε την Τρίτη εάν το Ριάντ θα θεωρούσε το Ισραήλ ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας, είπε «οπωσδήποτε». «Συμφωνούμε ότι η ειρήνη στην περιοχή περιλαμβάνει ειρήνη για το Ισραήλ, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω της ειρήνης για τους Παλαιστινίους μέσω ενός παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ηγείται μιας από τις πιο ακροδεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει Σιωνιστές εποίκους που ζητούν δημόσια την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης. «Δεδομένης της πολιτικής του Ισραήλ σήμερα, η ομαλοποίηση θα μπορούσε να είναι αυτή που θα επαναφέρει τους Ισραηλινούς από το χείλος του γκρεμού», είπε ο Άραβας αξιωματούχος.

Η Σαουδική Αραβία πλησίαζε στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ πριν από την επίθεση της Χαμάς, με αντάλλαγμα μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για την υπογραφή συμφωνίας ασφάλειας με το Ριάντ και την υποστήριξη των πυρηνικών φιλοδοξιών του σαουδαραβικού βασιλείου. Αμερικανοί και Σαουδάραβες αξιωματούχοι συζητούσαν επίσης το παλαιστινιακό ζήτημα, με τη συμφωνία να αναμένεται να περιλαμβάνει πάγωμα της επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, αυξημένη υποστήριξη προς την Παλαιστινιακή Αρχή που διαχειρίζεται μέρος των κατεχόμενων εδαφών και μια πορεία για την υλοποίηση ενός δύο κρατών λύση.

Αν και η επίθεση της Χαμάς ανέτρεψε όλα τα σχέδια, η Σαουδική Αραβία κατέστησε σαφή την πρόθεσή της να συνεχίσει τη διαδικασία. Το Ριάντ έχει συνειδητοποιήσει, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί να επιτύχει πολύ μεγαλύτερες παραχωρήσεις για τους Παλαιστινίους από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, καθώς είναι απαραίτητο να λάβει συγκεκριμένα βήματα προς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει την ανάγκη να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών ως η μόνη επιλογή για το ισραηλινό κράτος να επιτύχει το επίπεδο ασφάλειας που επιθυμεί. Ο διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επιθυμούσε να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ σε μια φιλόδοξη προσπάθεια να μετατρέψει το συντηρητικό βασίλειο που ηγείται σε οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό κόμβο.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι καθήκον του Ισραήλ να «εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που πιστεύουμε ότι υπάρχει», λέγοντας ότι αυτή η κρίση αντιπροσωπεύει «ένα σημείο καμπής» για τη Μέση Ανατολή που απαιτεί σκληρές αποφάσεις.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμρινίδου

Πηγή: Digi24.ro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Survivor: Οι παίκτες που πέρασαν από το ριάλιτι και απέκτησαν εκπομπή

Αντί περιοριστικών όρων…βραχιολάκι

«Το πορτρέτο της Πηνελόπης Δέλτα»: Ο θεατρικός μονόλογος μιας γυναίκας που εξομολογείται καταπιεσμένα συναισθήματα