23/07/2024
koutsompolanews.gr
μαρινακης
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Π. Μαρινάκης: Η στάση του κ. Σούνακ δεν δείχνει σεβασμό – Ενόχλησε και τον πρωθυπουργό και όλους τους Έλληνες

Διπλωματική απρέπεια θεωρεί η Αθήνα την ακύρωση από τον Βρετανό πρωθυπουργό, της προγραμματισμένης εδώ και μία εβδομάδα συνάντησής του, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι η στάση του κ. Σούνακ δεν δείχνει σεβασμό. “Δεν είναι κάτι που συνηθίζεται. Ψάχνουμε να βρούμε προηγούμενο και δεν βρίσκουμε” είπε σε συνέντευξή του στον Σκάι.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον αρχηγό των Εργατικών. “Και σε εκείνον εξέφρασε τις πάγιες ελληνικές θέσεις και για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και όλα τα υπόλοιπα, σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα. Όπως πολύ σημαντικά, προφανώς, ήταν τα ζητήματα στην ατζέντα και με τον Βρετανό Πρωθυπουργό” είπε.

Προφανώς οι συναντήσεις μεταξύ των Κρατών γίνονται και σε πολλές εξ αυτών, υπάρχουν και διαφωνίες. Αλίμονο αν όλα τα κράτη συμφωνούσαν για όλα τα ζητήματα. Αυτό που δεν έχει προηγούμενο είναι να μην γίνεται μια συνάντηση επειδή υπάρχει μια ενόχληση ή μία διαφωνία. Θεωρώ και αυτό είναι μια προσωπική μου κρίση ότι και πολιτικά και θεσμικά είναι πολύ προτιμότερη για έναν πολιτικό η έκφραση μίας διαφωνίας, ειδικά όταν έρχεται ένας Πρωθυπουργός από μία άλλη χώρα, με τόσο μάλιστα βαριά ατζέντα στη συνάντηση” πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Σε ερώτηση για τη στάση του κ. Σούνακ απάντησε: “Νομίζω ότι δεν δείχνει σεβασμό, κι όχι μόνο στον Πρωθυπουργό, γιατί ο Πρωθυπουργός εκπροσωπεί μια ολόκληρη χώρα και τις θέσεις της με τις οποίες μπορείς να διαφωνείς. Και νομίζω ότι ο καθένας κάνει τις επιλογές του“.

Ο κ. Μαρινάκης εξήγησε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αναβαθμίσει το ζήτημα και να το γενικεύσει συνολικά απέναντι σε ένα Κράτος, με το οποίο έχουμε μια σταθερά και διαχρονικά πάρα πολύ καλή σχέση. “Ούτως ή άλλως, η διαπραγμάτευση για τα Γλυπτά δεν είναι μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους της Βρετανίας. Είναι με το Βρετανικό Μουσείο. Και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θεωρηθεί αυτό ως μία γενικευμένη γνώμη της χώρας μας και κρίση. Σε καμία περίπτωση. Σίγουρα, όμως, είναι κάτι το οποίο καταγράφεται ως μια ατομική συμπεριφορά του Βρετανού Πρωθυπουργού… Αρνητική. Με την οποία εκφράζουμε, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, την έντονη ενόχλησή μας“.

Εγώ, δεν θέλω να μπω σε μια διαδικασία ερμηνείας μιας συμπεριφοράς, η οποία δεν ήταν η δέουσα και πράγματι ενόχλησε πολύ και τον Πρωθυπουργό και νομίζω όλους τους Έλληνες αυτή η συμπεριφορά. Ούτε θέλω να ερμηνεύσω πίσω από μια συμπεριφορά ενός Πρωθυπουργού ενός άλλου κράτους. Θα σας πω ότι νομίζω ότι η αιτία πραγματικά είναι το ζήτημα αυτό. Και αν δει κανείς και γυρίσει το χρόνο πίσω και σε δύσκολα -και για τη χώρα μας- χρόνια υπήρχαν σχέσεις και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ισχυρές σχέσεις. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πλήρης συμφωνία με όλες τις αποφάσεις είτε της χώρας μας από τη Βρετανία, είτε από τη χώρα μας στις αποφάσεις της Βρετανίας” είπε ο κ. Μαρινάκης σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί ότι η στάση αυτή εκφράζει σε καμία περίπτωση το σύνολο μιας χώρας με την οποία έχουμε τόσο ισχυρούς δεσμούς όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως έχει αποδειχθεί εμείς δεν φοβόμαστε τον διάλογο. Θεωρούμε ότι ο διάλογος μόνο καλό κάνει“, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρέντη: Άγνωστοι αφαίρεσαν χρηματοκιβώτιο από μεταφορική εταιρεία

Σκέρτσος για ομόφυλα ζευγάρια: Τρεις ερωταπαντήσεις που εξηγούν γιατί η προστασία των παιδιών εντός του συμφώνου συμβίωσης είναι ατελέσφορη

Ο «φύλακας άγγελός» της Κατερίνας Καινούργιου είναι η κολλητή της