13/06/2024
koutsompolanews.gr
09ba06fff1a6cfd3396dea0035e5a0dd L
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το νομοσχέδιο «Ρουάντα» διχάζει τους Τόρις

Να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του Σούνακ ετοιμάζονται οι δεξιοί αντάρτες του συντηρητικού κόμματος για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της Ρουάντας που τίθεται σήμερα (16/1) και αύριο (17/1) προς ανάγνωση και ψήφιση από τους βρετανούς βουλευτές.   

Λονδίνο – Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Η προτεινόμενη νομοθεσία θα κηρύξει τη Ρουάντα ασφαλή χώρα και θα επιτρέψει την απέλαση των αιτούντων άσυλο του Ηνωμένου Βασιλείου στην χώρα της Ανατολικής Αφρικής. Ωστόσο η εφημερίδα Daily Telegraph αναφέρει ότι ήδη δύο από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού Κόμματος, ο Λι Άντερσον και ο Μπρένταν Κλαρκ-Σμιθ, δήλωσαν ότι θα σταθούν απέναντι στον Σουνακ  για σημεία του νομοσχεδίου, έχοντας ήδη υπογράψει τροπολογίες για μια πιο σκληρή νομοθεσία. Η εφημερίδα το αποκαλεί «άμεση πρόκληση» για την εξουσία του κ. Σουνάκ και λέει ότι με την στάση τους αυτή προκαλούν ουσιαστικά τον πρωθυπουργό να τους υποβάλει σε παραίτηση  από τις κομματικές τους θέσεις» . «Εάν το κάνει, κινδυνεύει να χάσει την υποστήριξη της πιο κεντρώας πτέρυγας που ήδη αισθάνεται ότι το νομοσχέδιο πάει πολύ μακριά στη δοκιμή των ορίων του διεθνούς δικαίου», σχολιάζει ο βρετανικός τύπος , με τον Σουνακ να βρίσκεται σε δίλημμα αναμεσα ένα διαιρεμένο  κόμμα, με τα πηγαδάκια στους διαδρόμους του Ν10 να συζητούν ακόμα και την αλλαγή στο τιμόνι του κυβερνώντος κόμματος. 

Η χθεσινή δημοσκόπηση της you gov που τάραξε τα νερά στους κόλπους  των Τορις , έφερε ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση  καθώς ακολούθησε μια ξεχωριστή έρευνα από την JL Partners, που χαρακτηρίζει τον Σουνακ «άσπονδο και ψεύτικο» , με τους πολίτες να τον αντιμετωπίζουν επιπλέον με  περιφρόνηση.

Ο Τζέιμς Τζόνσον της JL Partners δηλωσε στην εφημερίδα Independent: «Ο τρόπος για να κερδίσεις τις εκλογές το 2024 είναι να είσαι ο ισχυρός άνδρας. Οι άνθρωποι εκτιμούν την απλή ομιλία σε έναν ηγέτη περισσότερο από την ικανότητα ενός  με  στιλ εξουσίας.

«Ο λόγος που τους άρεσε τόσο πολύ ο Σουνάκ ως υπουργός οικονομικών  στην πανδημία ήταν επειδή  ήταν απλός και προσιτός . Δεν είναι  πια έτσι». «Ο Στάρμερ κερδίζει αλλά τυχαία, επειδή οι ψηφοφόροι έχουν βαρεθεί τόσο πολύ με τους Συντηρητικούς ».

Το νομοσχέδιο θα περάσει σήμερα από το στάδιο της επιτροπής, όπου θα γίνει λεπτομερής εξέταση .

Το βράδυ της Τετάρτης, θα γίνει η τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, που είναι η τελευταία ευκαιρία για τους βουλευτές  να συζητήσουν το νομοσχέδιο.

Στη συνέχεια, οι βουλευτές θα ψηφίσουν εάν θα εγκρίνουν ή όχι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, σε μια κρίσιμη στιγμή για τον κ. Σουνάκ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και Πειραιά για τον εορτασμό των Θεοφανείων – Σε ποιους δρόμους θα διακοπεί η κυκλοφορία

Ηλίας Μπόγδανος: Απάντησα σε σχόλιο για την Αλεξάνδρα, ήταν σεξιστικό, έτρεμα

Ο «φύλακας άγγελός» της Κατερίνας Καινούργιου είναι η κολλητή της